Snel vermageren

Als je snel wilt vermageren dan denk je al gauw aan een dieet. Dit lijkt voor de meeste mensen de meest voor de hand liggende manier om van overgewicht af te komen.

Toch is het zo dat in de realiteit slechts een klein percentage van de mensen die snel wilde vermageren met een dieet ook daadwerkelijk vermagerd is gebleven. De meeste mensen komen na verloop van tijd de kilo’s die ze zijn vermagerd weer snel aan (het jojo-effect). Sommige mensen worden zelfs nog zwaarder dan voorheen.

Hoe is dit dan te verklaren?

Het probleem met een dieet zit hem in 2 dingen. Ten eerste is het zo dat diëten zich veelal richten op de dingen die je niet mag eten. En ten tweede mag je vaak slechts kleine(re) porties opscheppen van wat je wel mag eten.

Ik begin met het eerste probleem. Omdat diëten zich dus vaak richten op de dingen die je niet mag eten zal dit op een gegeven moment tegen je gaan werken. De eerste week gaat het waarschijnlijk nog goed, maar omdat je zo bezig bent met wat je niet mag eten wordt de verleiding alsmaar groter en zal het je gaan frustreren. Of erger nog, je geeft toe aan de verleiding. Op deze manier is een dieet moeilijk vol te houden.

Het tweede probleem is dat je weinig mag eten. Hierdoor zul je in eerste instantie misschien wel gaan vermageren, maar er gaan langzamerhand tekorten ontstaan in je lichaam. Juist omdat er tekorten gaan ontstaan in je lichaam zal het dieet een averechts effect hebben.

Doordat er namelijk tekorten in je lichaam ontstaan raakt je hormoonhuishouding uit balans. Een hormoonhuishouding die uit balans is is de hoofdoorzaak van overgewicht. Het zijn je hormonen die bepalen hoeveel en waar vet wordt opgeslagen. Je kunt je dus voorstellen dat als dit niet in balans is je vet zult gaan opslaan op plekken die je niet wilt.

Lees verder als je wilt weten hoe je snel kunt vermageren zonder dat je daarvoor een streng dieet hoeft te volgen.

Comments are closed.